Omfattende arbeide på fordekket til «BØRØYSUND»

Umiddelbart etter siste tur med «Børøysund» i september 2022, ble arbeidet med å klargjøre fordekket til den store dekkreparasjonen startet opp. 

IMG_1800
Ankrene er tatt ombord siden ankerspillet er fjernet
IMG_1802
Pullert løsnet og fjernes
IMG_1808
Dekksplanker med råte fjernes
IMG_1863
Grei stilling for å løsne bolter
IMG_2379
Dekksplan brekkes opp
IMG_1934
Noe takbord i lugar må fjernes
IMG_1866
Åpent fra lugar og opp i friluft
IMG_2369
IMG_2376
Alle i arbeid
IMG_2382

I løpet av vinter og våren skal store deler av fordekket skiftes ut etter at det i lengre tid har vært store lekkasjer, som har ført til vanninntrengninger i lugarer forut og rundt lasteluka.

Klubben har mottatt støtte til arbeidet fra Byantikvaren/Viken Fylke fra budsjettkapittel 1429 post 74 som tildeles fra Riksantikvaren til de ulike fylkene etter søknader. Arbeidet blir mer omfattende enn først antatt så oppfølging av økonomien blir en meget viktig jobb underveis for hele tiden å ha kontroll. Det er absolutt mulig at det må søkes om ekstra midler til arbeidet.

Hovedarbeidet med å legge dekk skal foretas av Isegran Fartøyvern, det nettopp godkjente nye regionale fartøyvernsenteret i Viken Fylke. De utførte også fjorårets store reparasjon på båtdekket og bygging av nytt bestikkhus. De skal starte opp ca. 1. februar.

Men før Isegran Fartøyvern kan starte opp har klubbens aktive utført et meget omfattende arbeid med å gjøre fordekket klart helt fra september, og det pågår fortsatt. Først måtte alt av utstyr på fordekket fjernes, slik som ankerspillet, begge ankrene måtte tas opp, lastebommen, hele lastevinsjmaskineriet, to pullerter med mer. Tungt og slitsomt arbeid, men alt ble raskt fjernet ved hjelp av nøyaktig arbeid fra våre aktive og en kranbil.

Ankerspillet og vinsjen er plassert i Skur 29 for oppbevaring og ikke minst klargjøring for tilbakeføring når dekket er klart. Begge deler skal overhales og vedlikeholdes. Når dette ankerspillet og vinsjen var fjernet kunne arbeidet med å sette opp vinterpresseningen på fordekket sluttføres.

Resten av høsten og utover vinteren har det vært fjerning av gammelt dekk med råte som har tatt tid. Dekksplankene sitter meget godt fast både i gammel tjære, gammelt bek og ikke minst sitter det fast med en masse bolter. Alt blir gjort nøye og grundig og dokumentert. Det er bestemt at vi tar hele styrbord side denne gangen inkludert området under ankerspillet og vinsjen så får babord side vente til senere.

Etter at alt gammelt treverk er fjernet blir alt stålet rengjort, rustbanket, rustbehandlet og malt før leggingen av nytt dekk kan starte. I forbindelse med rivningen av dekket blir flere av lugarene under fordekket berørt - det er spesielt matroslugaren og restauratørlugaren hvor alt oppunder dekk/himlingen måtte fjernes pluss en del av skottene for å komme fram til boltene. Alt blir tatt ned og merket for igjen å kunne settes opp igjen. Det er dokumentert og fotografert.

Det er dugnader tirsdager fra ca. kl 12 og utover og på lørdager fra ca. kl 11- alle interesserte er velkomne til å delta - det er nok av arbeid til alle som er interessert. Arbeidet ledes meget bra av Egil Jørgensen og Harald Halvorsen.  Jørgen Dihle har ansvar for det maskinelle. I tillegg til disse er det flere faste som kommer på hver dugnad. En stor takk til alle som bidrar. 

NORSK VETERANSKIBSKLUB - NVSK
Postboks 1287 Vika, 0111 Oslo
Kontor og Kaiplass: skur 28
Nordre Akershus kai, Oslo
Telefon booking: 924 47 023
web: www.nvsk.no
E-post: nvsk@nvsk.no
Bankgiro: 1503.46.47701
Org. nr.: NO 985 585091 MVA